18 iulie 2009

Experimentul Maimutei 100 - Teoria Morfogenetica

Azi am vazut in reluare emisiunea lui Oreste in care s-a amintit la un momentdat despre experimentul maimutei 100 despre care citisem mai demult. Un experiment foarte interesant care explica o serie de fenomene si intamplari, un experiment cat se poate de relevant.
Experimentul Maimutei 100!
Maimuta japoneza Macaca Fuscata, a fost observata in salbaticie timp de 30 de ani. In 1952 pe insula Koshima oamenii de stiinta au inceput sa ofere maimutelor cartofi dulci, aruncati in nisip. Pentru maimute era insa neplacut pentru ca erau acoperite cu nisip. O femela de 18 luni pe numa Imo si-a dat seama ca poate rezolva aceasta problema spaland cartofii intr-o apa din aropiere. I-a aratat acest lucru si mamei ei. Colegii ei de joaca au invatat aceasta noua modalitate si si-au invatat si mamele. Aceasta inovatie a fost treptat asimilata de mai multe maimute in fata ochilor oamenilor de stiinta.
Intre 1952 - 1958 toate maimutele tinere au invatat sa spele cartofii acoperiti cu nisip ca sa ii faca mai placuti. Doar parintii care si-au imitat copii au invatat acest procedeu. Alti adulti au continuat sa manace cartofii acoperti cu nisip. Apoi ceva senzational s-a intamplat! In toamna anului 1958 un anumit numar de maimute de pe insula Koshima spalau cartofii - numarul exact nu se stie. Sa presupunem ca la rasaritul soarelui erau 99 de maimute de pe insula Koshima care au invatat sa spele cartofii. Sa presupunem in continuare ca mai tarziu in acea dimineata a 100- a maimuta a invatat sa spele cartofii.
Apoi, sa- intamplat!
Pana seara aproape toti din trib spalau cartofii inainte sa ii manance. Adaugarea energiei acestei asa-numite "maimute 100" a creat intr-un fel sau altul un progres ideologic!
Dar atentie!
Cel mai surprinzator lucru observat de oamenii de stiinta a fost ca acest obicei de a spala cartofii s-a transmis si pe alte insule. Colonii de maimute de pe alte insule cat si de pe insula principala Takasakiyama au inceput sa spele cartofii - Lifetide by Liall Wattson .
Concluzia
Cand un anumit numar critic de persoane atinge constiinta, aceasta noua constiinta poate fi transmisa de la o minte la alta. Desi numarul exact poate varia, fenomenul Maimutei 100 semnifica faptul ca atunci cand doar un numar limitat de oameni cunosc o cale noua, aceasta poate ramane exclusiv in constiinta acestora. Dar exista un anumit punct, prag la care daca inca o singura persoana adera acestei noi constiinte, campul este atat de intarit incat acea constientizare e preluata de aproape toata lumea!
Prin Teoria Morfogenetica puteau fi explicate o serie intreaga de fenomene, cum ar fi teoria subconstientului colectiv a lui C.G. Jung. In cercetarile sale Jung a descoperit anumite fenomene stranii, care nu puteau fi explicate daca nu ar exista un gen de conexiune intre membrii aceleiasi specii. De exemplu Jung a descoperit ca unii eschimosi aveau vise cu serpi si paianjeni, desi acestia nu exista in cercul polar si nici nu existau alte surse de unde sa afle de existenta lor. Defapt nici eschimosii in cauza nu stiau cu ce viseaza, dar cand desenau imaginile respective, cineva putea recunoaste imediat despre ce era vorba. Astfel Jung a postulat ideea unui subconstient colectiv la care fiecare membru al speciei este mai mult sau mai putin cuplat si prin intermediul caruia are acces la o serie intreaga de cunostinte, arhetipuri si obiceiuri. Acest subconstient colectiv corespunde partial campurilor morfice din teoria morfogenetica.

10 comentarii:

Anonim spunea...

E interesant.
Stiu ca o sa ma faci cu ou si otet (si o sa zici ca n-am inteles nimic) :) dar ce ai descris tu stiintific,popular e "efectul de turma"
Functioneaza si la bune la oameni dar mai ales la rele.

Radu spunea...

Cristian tocmai ai emis o judecata despre mine, ca as emite o judecata despre tine ca nu ai inteles nimic :)
departe de mine acest gand.
totusi,daca ai citit experimentul pan' la capat..cum iti explici faptul ca, colonii de maimute dp alte insule au facut acelasi lucru, acest gand s-a trasmis, fara ca ochii sa vada( efect de turma ). sau cercetariile lui Jung de exemplu cu eschimosii.

Cristian spunea...

LA partea aia am avut dubii mari ca intr-adevar nu intelesem daca au repetat experimentul sau s-a transmis prin asa zisul "subconstientul colectiv"

pheideas spunea...

Fenomenul de invatare e una, constiinta colectiva alta. Eu mi-am invatat motanul sa faca kk pe WC. Cand ? In primele luni de viata. Daca as incerca acum, cred ca mai curand as face eu la nisip, decat sa reusesc.
Cu maimuta 100 e o aberatie. Nu are nicio legatura cu numarul de indivizi, ci cu transmiterea invataturii de la individ la alt individ. E copiere. Uite un alt exemplu:
Un grup de etologi americani au studiat comportamentul cimpanzeilor in habitatul natural. Hrana se afla intr-un loc inaccesibil. Cimpanzeul care a localizat ciorchinele cu banane, dupa ce a incercat in mod repetat sa ajunga singur la el, s-a dus la un alt cimpanzeu si i-a cerut ajutorul. Acesta s-a oferit sa tina craca aplecata, pentru ca primul sa ajunga la sursa de hrana. Cimpanzeul cu bananele, dupa ce a intrat in posesia lor, a uitat subit pe cel ce-i oferise ajutorul si a mancat bananele singur. Cel cu ajutorul, dupa ce a incercat sa obtina ce i se cuvenea de drept si vazand ca este alungat, s-a retras. Interesant, nu ?
Ce e mai interesant abia acum urmeaza. Dupa o perioada de timp, cercetatorii s-au intors in padure la grupul de cimpanzei. Toti erau intr-o stare de sanatate excelenta, numai un singur individ, era mai retras, slab, vizibil izolat si respins de restul grupului. Privind mai atent, etologii au observat ca individul izolat era tocmai cel care se folosise de ajutor si mancase bananele singur. Se pare ca mai aplicase metoda si pe alti "fraieri". Ba mai mult, orice incercare a acestuia de a mai cere ajutor, era respinsa in mod repetat de toti ceilalti.

Cuconstiinta colectiva, e ceva mai dubios. E o speculatie si intram pe taramul paranormalului.

A Not So Spotless Mind spunea...

Poate chiar nu e doar o intamplare:). Ma apuc de citit chiar acum. O zi placuta si tie!:)

A Not So Spotless Mind spunea...

Cate bordeie, atatea pareri. :)

TreXeL spunea...

generalizand...tu tocmai m-ai facut maimuta
you're dead!

mihaizzz spunea...

cam pe aceeasi idee s-a bazat si filmul lui Cameroon , AVATAR...constiinta colectiva se pare ca ar exista pana la urma !!!!
si James asta chiar nu e prost...

jai spunea...

ma bucur ca faci parte din
cele 100 de maimute..
si eu sunt una din ele , este
precum spui....
cine critica si critica
aiurea
este de alta specie....
insa , cu timpul toti ne vom trezii
caci nu putem sta in calea
bulgarelui de zapada.
felicitari si
urmeaza-ti calea , nu esti singur.
multumesc

stela spunea...

cu alte cuvinte ,toate cunostintele dobandite sunt acumulate pe un SERVER ( wireless ) de la care apoi restul mintilor isi iau informatia si...o dezvolta...