4 noiembrie 2009

Film - Truman Show - 1998

"If I die before I reach the summit,
You'l use me as an alternative surse of food."

The Truman Show este considerat unul dintre cele mai importante creatii cinematografice ale anilor '90. O creatie care, pe deoparte, functioneaza ca o satira plina de sarcasm cu privire la natura distructiva si intruziva a mass-media in general, dar mai ales a genului de reality TV Show din ultimii ani, iar pe alta parte, este o metafora filozofica cu privire la statutul de rasa umana.
Pentru ca povestea lui Truman este in mare masura povestea majoritatii oamenilor. Importanta numelui personajului principal, interpretat de Jim Carrey, Truman ( True-Man ) nu poate trece neobservat. Viata lui Truman, ne zice filmul, este o iluzie, o minciuna - sau poate ca vietiile noastre, ale tuturor, sunt iluzii. Doar ca True Man este unul dintre cei care isi dau seama si cauata un adevar mai profund. In esenta, mesajul filmului, este oarecum asemanator cu cel al filmului The Matrix.
Truman Show se poate sa nu fie un film usor de absorbit, o poveste tulburatoare cu mesaje tulburatoare; iar in timp ce este in intregime neconvingatoare ca fiind realitate , si se simte mai mult ca o metafora decat povestea unui om anume, povestea cere implicare si analiza individuala.

"Ce s-ar intampla daca ai descoperii ca traiesti intr-o realitate total controlata si impusa, in care esti o marioneta? Un mesaj sublim care ne arata ca iubirea, pana la urma, ne trezeste sufletul si constiinta, eliberandu-ne."

4 comentarii:

Mad io spunea...

L-am vazut mai de mult, dar cand ma gandesc acum la el parca nu am inteles nimic din film de fapt. O sa ma mai uit.

Iti recomand un film super "Das Experiment" la care am ajuns in urma articolului de pe empower.

http://www.empower.ro/inteligenta-emotionala/efectul-lucifer-i/

Alina spunea...

E frumos... l-am vazut de mult, insa la vremea aia nu m-am gandit nici un moment ca ar putea fi situatia metaforica a tuturora...

Foarte interesant mi s-a parut si Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

Si pentru ca tot vorbim de filme, ati vazut They Live sau Control Factor?

Radu spunea...

alina, nu am vazut filmele. m-am uitat pe imdb dupa ele, par interesante :)

Alina spunea...

They Live e online pe video google: http://video.google.com/videoplay?docid=-9005367754264973286#. Pare putin plicticos la inceput, insa e interesant cand descopera ochelarii prin care vede "altfel".