18 ianuarie 2010

Un atac cerebral iluminator

Puternicul atac de iluminare al lui Jill Bolte Taylor

Nu am cuvinte. Tocmai am vazut aceasta prezentare incredibila. Acele stari si senzatii descrise de Jill Taylor le-am trait si eu pe pielea mea, in cu totul alt contex e adevarat. Trebuie sa imi revin :)

Jill Bolte Taylor a beneficiat de o sansa de cercetare pe care putini cercetatori ai creierului si-ar dori-o: a avut un puternic accident vascular cerebral si a observat cum functiile creierului sau - miscare, vorbire, constiinta sinelui - s-au oprit una cate una. O poveste extraordinara.

"Într-o dimineaţă, un vas de sânge din emisfera cerebrală stângă a lui Jill Bolte Taylor s-a spart. Ca savant neurolog, ea a realizat că era martora propriului atac cerebral. Jill şi-a observat încetarea propriilor funcţii cerebrale, una câte una: mişcare, vorbire, memorie, conştiinţă corporală...

Uimită să se afle încă în viaţă, Taylor şi-a recuperat în 8 ani capacitatea de a gândi, păşi şi vorbi. Ea a devenit o vorbitoare în beneficiul recuperării după atacul cerebral şi pentru dobândirea unei condiţii chiar mai bune decât înainte. În cazul ei, deşi atacul a vătămat emisfera cerebrală stângă, recuperarea sa a dezlănţuit un torent de energie creativă. Taylor călătoreşte în întreaga ţară ca "Savant cântător" din partea Harvard Brain Bank şi ţine conferinţe cu public, în cadrul cărora explică pe înţelesul tuturor tainele funcţionării creierului, aşa cum le-a experimentat ea în mod nemijlocit prin experienţa sa uluitoare.

- scurta descriere preluata de pe Iesirea din Matrix sursa orginala www.ted.com

Pentru a vedea subtitrarea in limba romana, apasati butonul rosu "View subtitles" (in josul ecranului video) si sa alegeti "Romanian".

2 comentarii:

TreXeL spunea...

ie ie, contextu tau :)))

Alina spunea...

Superb. Radu, vrei sa ne povestesti? :)