31 iulie 2011

Meditatia

Ce este meditatia? Este oare o tehnica ce trebuie practicata? Un efort care trebuie facut? Un obiectiv pe care trebuie sa il atinga mintea? Nu. Nu este nimic din toate astea.

Orice ar face mintea, aceasta nu poate fi meditatie, caci meditatia este ceva care transcende mintea. Mintea este un instrument nefolositor in ceea ce priveste meditatia. Ea nu poate patrunde in meditatie. Meditatia incepe acolo unde se termina mintea.

Este important sa tineti minte acest lucru, caci tot cea ce faceti in viata, voi faceti prin intermediul mintii voastre. De aceea, atunci cand va intoarceti catre interior, voi aveti tendinta sa continuati sa ganditi in termeni tehnici, metode si instrumente, caci intreaga voastra experienta de viata v-a aratat ca mintea poate realiza orice. Da, ea poate realiza orice, cu exceptia meditatiei, caci meditatia nu este o realizare, nu este ceva ce poate fi facut, este deja acolo, este natura voastra. Ea nu trebuie realizata, ci doar recunoascuta, nu are nimic de-a face cu actiunea, nu o puteti avea, nu o puteti fabrica.

De indata ce veti intelege ce este meditatia, totul va deveni clar. In caz contrar, veti continua sa rataciti in bezna.

Meditatia e o stare de luciditate, nu o stare mentala. Mintea inseamna confuzie. Ea nu este niciodata lucida. Nici nu are cum sa fie. Gandurile creeaza in jurul vostru o ceata, uneori foarte subtila, iar claritatea dispare. Cand gandurile dispar, tot ce ramane este starea de fiinta, luciditatea, claritatea. Atunci puteti vedea pana foarte departe, puteti ajunge cu privirea pana la capatul existentei. Mai mult, privirea voastra devine atunci foarte penetranta, ea poate patrunde pana in miezul lucrurilor, pana in esenta lor ultima. Meditatia este claritatea, claritatea suprema a viziunii. Ea nu poate fi gandita.

Atunci cand nu faceti nimic, pe nici un nivel - nici corporal, nici mental - cand intreaga ta activitate a incetat, iar tu existi pur si simplu, atunci te afli in meditatie. Ori de cate ori aveti timp pentru existenta, renuntati la orice actiune. Gandirea este si e o forma de actiune, concetrarea la fel, chiar si contemplarea este actiune, desi foarte subtila. Daca nu faceti nimic, chiar si numai pentru o singura clipa, daca va situati chiar in centrul fiintei voastre, complet relaxati, atunci va aflati in meditatie. [...]
Meditatia este in realitate ceva foarte simplu.

Cartea despre femei - Osho

6 comentarii:

radiowhisper.com spunea...

Buna Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper – un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi luăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

http://www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!

Radu spunea...

Iti multumesc pentru cuvintele frumoase si interesul aratat,
Am sa va scriu un mail, Radu

rebecca spunea...

Succes!

Dragos spunea...

Imi place , ai talent omule!Prin asta ti-ai mai castigat un cititor, bafta si la cat mai multe articole!

Masaj erotic Bucuresti spunea...

Felicitari ! Interesanta postarea ta.

eo spunea...

"Ea nu poate patrunde in meditatie. Meditatia incepe acolo unde se termina mintea."

seamana cu "acolo unde se termina cuvintele incepe muzica".