14 decembrie 2008

Cand avea 12 ani...part II


A - angajat
L - liber profesionist
P - patron
I - investitor

"- Fiule,dute la scoala,gaseste-ti un loc de munca sigur" A- angajat - bine platit, sau profesionist L- liber profesionist - bine platit, ca de exemplu, medic, avocat sau contabil.Cam asta auzim de la parinti si asta suntem invatati.Asta a mers foarte bine in Era Industrializarii.Acum ne aflam in zorii Erei Informationale, era ce ne ofera infinit mai multe ocazii decat oricare era in privinta recompensei financiare.Din nefericire, scolile noastre au ramas inca in Epoca Industriala si pregatesc studentii doar pentru partea stanga a Cadranului.
"- Fiule,dute la scoala, termina o facultate, dezvolta o afacere si ai grija sa devii investitor".Asta suna mult mai bine in ziua de azi.
Povestea (din postarea anterioara) explica diferenta dintre partea stanga a cadranului banilor si partea dreapta a cadranului.Fiecare dintre noi se plaseaza cel putin intr-unul din cele patru cadrane. Cadranul in care ne aflam e dat de locul din care ne vin banii.
Cum poti ajunge din partea stanga in partea dreapta?
Nu este o cale usoara ,dar premiul de la capatul calatoriei e pe masura calatoriei. Este o calatorie spre libertatea financiara.
Robert Kiosaky in Cadranul Banilor,de unde m-am inspirat pentru postul meu, imparte cartea in 3 parti :
Prima parte a cartii cuprinde diferentele esentiale dintre oamenii din cele patru cadrane. Relateaza despre motivul pentru care unii se invartesc in anumite cadrane si se inpotmolesc acolo fara sa-si dea seama de asta.
Partea a doua a cartii este despre schimbarea personala. Vorbeste mai mult despre "cine" trebuie sa fii, decat despre ce trebuie sa faci.
Partea a treia defineste cei sapte pasi pe care trebuie sa-i faci pe drumul catre partea dreapta a Cadranului.
So,cum ajungem din stanga in dreapta? Autorul vorbeste despre 3 tipuri de sisteme de afaceri. In drumul spre cadranul "P" trebuie gasiti parteneri si dezvoltat un sistem.
Sistemul il poti dezvolta tu,sau poti cumpara un sistem.Sistemul nu e altceva decat un pod care te ajuta sa treci in siguranta din partea stanga in dreapta cadranului, un pod spre libertate financiara.
1. Corporatiile traditionale de tip C – in care iti dezvolti propriul tau sistem
2. Concesiunea (franciza) – in care cumperi un sistem deja existent si functionabil
3. Marketing-ul in retea – in care cumperi si devii parte integranta a unui sistem deja existent si functionabil.
Cum inveti sa devii "P".
In primul rand trebuie sa ai un mentor,o persoana care a facut deja ce vrei tu sa faci si are succes.Poate sa iti arate calea,fara sa mai dai cu capul de probleme.La franciza cumperi deja un sistem probat care functioneaza.Nu trebuie sa te ocupi sa formezi un sistem ci mai degraba sa formezi oamenii cu care lucrezi.Investitorii profesionisti inclina sa investeasca in sisteme deja verificate si studiaza persoana care le face sa mearga.Un impediment poate fi costul unui drept de franciza.Marketingul in retea sau sistem de distributie directa, seamana cu cumpararea unei concesiuni personale, cu sume intre 500$ - 1000$.Avantajul este investitia initiala mica.Oamenii pot face cumparaturi in interiorul sistemului existent si demara imediat propria lor afacere.Un alt avantaj,aceste organizatii sunt complet automatizate, iar durerile de cap date de documente, procesarea comenzilor, distributie, contabilitate, si altele sunt aproape in totalitate rezolvate de sistemele de software ale marketingului in retea.
Trecerea dintr-un cadran stang intr-unul din dreapta nu inseamna atat ce faci, cat ce trebuie sa devii.
UN SISTEM ESTE O PUNTE CATRE LIBERTATE.
Va recomand "Tata bogat, Tata sarac" si "Cadranul Banilor" Robert Kiosaky iti pot da o alta viziune asupra educatiei financiare,te poate ajuta in cazul in care crezi ca poti mai mult si vrei mai mult.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Radu,la afaceri nu ma pricep absolut deloc.Pentru a fi om de afaceri trebuie sa ai spirit de afacerist,ca sa spun asa.
Asculta mai bine o melodie in memoria lui Edith Piaf.
http://www.youtube.com/watch?v=kFRuLFR91e4

Radu spunea...

gabi,
placinte bune faci? pt mine e destul si atat,chiar daca la afaceri nu te pricepi :P

Anonim spunea...

Radu,fac mai rar prajituri.
Sunt specialista la vreo doua prajituri pe care le fac de Craciun. :)