19 ianuarie 2009

Despre teluri

De mai multa vreme vroiam sa abordez acest subiect dar cum nimic nu e intamplator il abordez acum.De ce acum? Pentru ca ma bucur sa il vad pe prietenul meu TreXeL ca vorbeste de teluri si asta m-a inspirat sa scriu despre acest subiect,sper sa ii fie de folos atat lui cat si oricarui cititor, si sa vedem cat il tine.
O calatorie de o mie de leghe incepe cu un singur pas. Se stie foarte bine ca forta mintii poate crea orice.Orice lucru pe care il vedeti in jur a pornit de la un gand in mintea unui om, mai inainte de a deveni realitate.Gandurile sunt creatoare.Formula magica care sintetizeaza toate religiile,filozofiile,metafizica,psihologia si succesul este : "Devii ceea ce gandesti in majoritatea timpului".Lumea exterioara va fi precum o oglinda a lumii interioare.

Totul incepe cu Gandul dominant.Acest gand duce la sentimente de frica sau de incredere.Sentimentul va duce la actiune si comportament si apoi la rezultat.
Ce vrei vs. Ce nu vrei.De obicei oamenii se focuseaza pe lucrurile care nu vor sa se petreaca.Si ce se petrece? exact acel lucru pe care nu il vor.Hai sa ne jucam putin.Daca ti-as spune,"nu iti imagina ca stau pe capota masinii si conduc pe autostrada".Care este poza ta,gandul tau dominant? Ma vezi pe capota si conducand astfel pe autostrada.Acelasi lucru se intampla cand ii spui copilului tau "sa nu te mai vad ca te sui pe masa".Care este poza lui,gandului lui dominant? Se vede pe masa."Nu mai fumez de la anu" etc.Mintea nu stie acest cuvant NU.Intreaba 10 persoane ce vor,vei vedea ca multi nu stiu sa iti raspunda iar cei care raspund vor spune ceva de genu.."poi..nu vreau asta sa se intample,..si nu vreau aia.." si porma se intreaba de ce tocmai aia se intampla in viata lor ce nu vor."De ce tocmai mie?" "De ce tocmai eu?".Ati auzit din astea? Cred ca da.
Asadar, oamenii care sunt nefericiti,sau nu au succes sunt cei care se gandesc mai mereu la ce nu doresc.
Oamenii fericiti,de succes de obicei se gandesc cel ami mult la ce isi doresc si la cum sa obtina acel lucru.
Tu la ce te gandesti? CE VREI? Care iti sunt "vreau"urile? A trai fara teluri clare seamana cu condusul pe vreme de ceata groasa.Oricat de dotata masina ai,inaintezi foarte incet si confuz.Telul imprastie ceata imediat.
Dupa ce stii exact ce vrei, este foarte important "DE CE?" vrei acel lucru.Nu ajunge sa vrei bani,casa,succes,recunoastere etc.E important de ce vrei toate astea,de ce ai vrea bani? sa faci ce cu ei? De ce vrei casa,succes,recunoastere? Cauta incarcarea sentimentala in spatele telului tau,pentru ca acesta va fi forta care te va impinge in fata in momentele grele. Un "de ce" bun ar putea fi : "Vreau o casa,pentru ca nu mai suport sa stau cu soacramea in casa inca 3 ani.nu mai suport" asta e un "de ce" cu incarcare emotionala. "Vreau un Lamborghini". De ce vrei un Lamborghini? Cum te-ai simti daca l-ai avea? Ce s-ar schimba? Si daca analizezi mai in profunzime poate iti dai seama ca vrei sa fi recunoscut,apreciat asa cum niciodata nu ai fost sau mai stiu io ce.Exista 3 tipuri de motivatie care te pot pune in miscare.
Motivatia generata de frica ; de rasplata ; interoara.
Primele 2 sunt superficiale si functioneaza mereu pe termen scurt.Ex : "Fa curat in camera sau dai de belea!" este o motivatie bazata pe frica,copilul face curat pt ca i frica de consecinte. "Fa curat in camera si te scot la o inghetata!" este o motivatie bazata pe rasplata,copilul face curat doar pentru rasplata.
Motivatia interioara este pe termen lung si este adevarata ta motivatie care va matura pe jos cu toate necazurile prin care treci.

A fi->A face->A avea. nu stiu daca ati auzit de aceasta treime,este foarte importanta,arata exact drumul cum ajung oamenii sa obtina lucruri.NImeni nu a realizat ceva pentru ca a avut si pe urma a facut si pe urma a devenit.Nu asa functioneaza.Unde isi pun oamenii telurile? La a avea.Vreau casa,masina,un abdomen plat.Bun,bun da ce trebuie sa fac pentru asta.Pentru un abdomen plat trebuie sa fi foarte atent la alimentatie,sa nu mananci clatite si papanasi,sa mergi la sala regulat etc.Unii oameni ajung pana la a face ,cativa dar majoritatea o lasa balta dupa o vreme si nu realizeaza mare lucru.De ce? Pentru ca au neglijat cel mai important aspect din treime..a fi.Este cel mai imortant punct.Oamenii aici se impiedica.Ce fel de om trebuie sa fiu sa fac anumite lucruri si apoi sa detin anumite lucruri.Trebuie sa fiu cu autocontrol,orientat spre tel,perseverent,un om de caracter,gata sa aduca sacrificii,un om care are credinta in ceea ce face,care are atitudine,gandeste pozitiv,are asteptari.
Din aceasta cauza majoritatea nu isi ating telurile,ma refer la acele teluri adevarate; Telul - acele lucruri pe care le pretinzi de la viata.

Alte motive pentru care oamenii nu isi pun sau ating telurile : considera ca nu sunt importante, nu stiu cum sa procedeze, li frica de esec, se tem ca vor fi respinsi, zona de confort etc.
Stabiliti-va teluri ( dorinta arzatoare + termen de indeplinire ) sa fie vizibile( puneti poze pe perete etc.),va recomand caiet de teluri in care sa le scrieti zilnic,spuneti-le zilnic cu voce tare.Faceti-va un obicei din asta precum spalatul pe dinti, iar pe urma actionati zilnic pentru indeplinirea lor fiindca fara actiune nimic nu se va intampla.
“If you want to be happy, set a goal that commands your thoughts, liberates your energy, and inspires your hopes.” —Andrew Carnegie

4 comentarii:

TreXeL spunea...

ho ma!...ia-ma-ncet :)

Adam Boer spunea...

Am citit şi eu mai demult carţile lui Andrew Carnegie şi mi-au fost de folos ca să depăşesc un anumit nivel al problemelor cu care mă confruntam.

Ce se întâmplă însă dacă te trezeşti într-o zi cu atâtea ţeluri încât nu te mai descurci cu nici o metodă la nivelul intelectului? Teoretic ai putea realiza pe toate, dar practic nu ai timp...

Actualmente citesc cartea "Puterea prezentului" de Eckhart Tolle. Iată un citat ca să-ţi fac poftă (sau dimpotrivă :)

"Are vreo importanţă dacă ne îndeplinim sau nu ţelul exterior, dacă reuşim sau eşuăm în această lume?

În cazul fiecăruia va avea importanţă atâta timp cât nu v-aţi realizat încă ţelul interior.
După aceea, ţelul exterior va fi doar un joc, pe care s-ar putea să continuaţi să-l jucaţi numai
pentru că vă distrează."

Cartea tradusă în limba română o găseşti pe http://www.scribd.com/doc/2203831/ECKHART-TOLLE-Puterea-Prezentului

Radu spunea...

Adam,
eu zic ca telurile trebuie impartite pe termen scurt (zi,saptamanal, 3-6 luni ) termen mediu 1-2 ani,termen lung 3-5 ani.
Trebuie facuta o lista de prioritati.
E normal ca nu toate telurile propuse sa fie atinse,sau nu exact la termenul propus dar cred ca e important sa avem teluri,ne face mai productivi,mai responsabili mai disciplinati.
Am auzit de cartea lui Echart Tolle,nu am citit-o dar probabil am s-o fac in vit. apropiat;momentan sunt citesc Napoleon Hill - De la idee la bani.Puncteaza foarte bine, telul interior e cel mai important si restu va fi o joaca.

INCERTITUDINI spunea...

Spui atatea lucruri, unul mai interesant decat altul;imi este greu sa ma concentrez asupra tuturor, asa ca as spune ca, intr-adevar suntem ceea ce gandim; despre tel:cata vreme am in minte ceva- important ,ori simplu, ma simt perfect; nu renunt, nicicum.Este searbada viata fara un tel; am citit zilele astea Novalis, imi place, dar, uite, ce spune el, si n-a fost misogin, a fost un logodnic mult prea trist:"sa fie femeia telul barbatului, iar femeia sa nu aiba tel?