2 septembrie 2009

Indemn la meditatie - Osho

Mancarea nu te face spiritual, insa daca esti spiritual, obiceiurile culinare ti se vor schimba. Nu conteaza ce mananci. Poti sa fii vegetarian, insa de o cruzime extrema si violent ; poti sa nu fii vegetarian, insa sa fii placut si iubitor. Ce mananci nu face aici diferenta.

In India, sunt comunitati care au fost dintotdeauna vegetariene. Jainistii au trait numai cu hrana vegetariana, multi brahmani au mancat numai mancare vegetariana, nu sunt violenti insa nu sunt nici spirituali. Jainistii sunt cea mai materialista comunitate din India, cea mai atrasa de posesiuni, de acumulare; de-asta au devenit si cei mai bogati. Ei sunt evreii Indiei.

Daca deveniti mai meditativi, veti deveni apoi si vegetarian, de la sine. Nu trebuie sa va preocupe asta. Si daca aceasta se intampla, adica din meditatie sa vina preocuparea pentru hrana vegetariana, atunci e bine; ea nu trebuie sa vina prin minte. Dar daca iti spui, gandesti, iti argumentezi ca mancarea vegetariana e buna, ca te va ajuta spiritual, asta nu iti va fi de nici un folos. Imbracamintea ta, mancarea pe care o mananci, modul tau de viata, stilul personal – totul se va schimba. Dar schimbarea asta nu este o cauza; ea este in tine; tot restul vine dupa aceea.

Daca vei medita suficient de mult si de profund, iti va fi imposibil sa ranesti o fiinta pentru a-ti asigura hrana; va fi imposibil. Nu e o problema de argumentare, sau ca ar scrie undeva, sau ca ar spune cineva asta, nu e o problema de calcul, ca daca mananci mancare vegetariana vei deveni spiritual ; este ceva care se petrece de la sine. Nu este un truc, pur si simplu chiar devii spiritual. Pare atat de absurd! E atat de absurd sa omori pasari si animale doar pentru mancare, incat vei renunta la asta automat. Felul in care te imbraci se va schimba; treptat, iti vor placea haine din ce in ce mai lejere. Cu cat mai relaxat vei fi interior – cu atat hainele iti vor fi mai lejere. In mod automat, spun ; nu va fi o decizie pe care o vei lua in sensul asta. Treptat, pe masura ce vei continua sa porti haine stramte te vei simti inconfortabil, deoarece hainele stramte apartin unei minti tensionate, pe cand hainele lejere apartin unei minti relaxate.

Schimba-te si hrana ta se va schimba, modul in care te imbraci se va schimba, activitatea ta sexuala se va schimba. Insa schimbarea trebuie sa vina din interior, nu de la periferie. Si toata “turbulenta” este la periferie; in adancuri nu este agitatie. Esti ca marea ; du-te si priveste marea. Toata agitatia, tot zgomotul valurilor sunt doar la suprafata; pe masura ce cobori in adancuri, este din ce in ce mai mult calm. In adancul cel mai adanc al marii, nu este agitatie, nu este nici macar un singur val. Eu nu spun sa-ti schimbi obiceiurile sexuale sau pe cele alimentare; eu iti spun sa te schimbi pe tine, si apoi toate celelalte lucruri se vor schimba.

Nu fugi de probleme, rezolva-le ! Problema este ca esti tensionat, deci scopul ar trebui sa fie sa te detensionezi, si nu daca sa fumezi sau sa nu fumezi. Mediteaza. Relaxeaza-ti tensiunile si te preocupa de nimic. Ingaduie catharsis-ului sa se intample. Cand nu esti tensionat, lucrurile astea vor deveni absurde, prostesti, si vor disparea. Ceea ce mananci se va schimba, modul tau de viata se va schimba.

Dar eu insist asupra ta. Caracterul e secundar, comportamentul e secundar ; sinele tau estential este principal. Nu acorda prea multa atentie lucrurilor pe care faci, acorda multa atentie catre ceea ce esti. Fiinta ta trebuie sa devina centrul preocuparilor, actiunea va veni de la sine. Cand fiinta se schimba, actiunea o va urma.


Sursa : Osho Blog

5 comentarii:

TreXeL spunea...

si verziturile sunt tot fiinte. io nu-s de acord cu tine. suntem omnivori, papam de toate. ce pica la gura. si nu-s de acord nici cu faza ca meditatia te aduce la vegetarianism. nu ced ca are d'a face una cu alta. doar daca meditezi numa la binele animalelor. adica hai sa n-o manc io, s-o mance lupu. :)

Radu spunea...

cu ce nu esti de acord cu mine ca nu inteleg? :)
osho cred ca doar a observat anumite treburi fara sa fie pro sau contra, si a vrut sa scoata in evidenta (eu cel putin asta am vrut prin post) ca meditatia e importanta ( nu neaparat meditatia asa cum o inteleg multi ci poate doar sa fii mai constient,sa fii sinele tau )si omul se poate schimba prin asta, implicit si actiunile lui( hrana,imbracaminte,stil de viata )
nu am luat chiar tot articolul ca era putin cam lung, dar va invit sa il cititi tot pt a intelege mai bine ce a vrut sa zica.
daca meditatia te duce la vegetarianism habar n-am. totusi, din cate am vazut eu multi lideri spirituali, maestri sunt vegetarieni dar nu cred ca e o regula.

Anonim spunea...

Nu cred ca trebuie neaparat sa te schimbi ci sa evoluezi ca spirit. E buna si meditatia, dar nu aceia care te scoate din minti. Am intalnit multi oameni ce apartineau unor grupuri de meditatie si nu mai puteau gandi singuri.

Radu spunea...

Asa este, suntem aici sa evoluam spiritual, dar cred ca ne schimbam actiunile odata cu aceasta evolutie.

"noi nu suntem fiinte umane care au o experienta spirituala, ci fiinte spirituale care au o experienta umana" anonim :)

Krishtau spunea...

totul este schimbare. oamenii au posibilitatea de a se schimba in directia dorita. meditatie e eliberarea de mental, de perceptii, de dualitate.
cu cat alimentele sunt mai complexe structural, cu atat vor fi mai grele pentru trup si minte.