14 ianuarie 2010

Jiddu Krishnamurti - Citate

Prietene nu incerca sa afli cine sunt; nu vei sti niciodata. Eu nu vreau sa acceptati nimic din ce spun, eu nu vreau nimic de la nici unul dintre voi. Nu imi doresc popularitatea, nu vreau sa fiu flatat sau sa ma urmati. Fiindca sunt asa de indragostit de viata, nu imi doresc nimic. Aceste intrebari nu au importanta, ceea ce are importanta este faptul ca va supuneti si permiteti ca judecata voastra sa fie pervertita de autoritati. Judecata voastra, mintea, afectiunea si viata va sunt murdarite de lucruri care nu au valoare si aici se gaseste tristetea.

Trebuie sa intelegi semnificatia intregii vieti, nu doar o mica parte din ea. Din acest motiv este necesar sa citesti, din acest motiv trebuie sa te uiti la cer, din acest motiv trebuie sa canti si sa dansezi, sa scrii poeme, sa suferi si sa intelegi, toate acestea la un loc inseamna viata.

In momentul in care vei avea in inima ta acest lucru extraordinar numit dragoste si vei simti adancimea, incantarea si extazul ei, vei descoperi ca lumea s-a transformat pentru tine.

Ideile nu transforma oamenii. Ceea ce aduce transformare este tocmai libertatea fata de idei.

Pamantul este plin de sunete si noi cautam linistea.

Experienta unui fapt fara a gandi sau a simti ceva despre acel fapt este adevarata profunzime a lucrurilor.

Fara a te elibera de trecut nu va fi posibila nici o libertate pentru ca mintea nu va fi deloc proaspata, inocenta si noua.

Daca intelegi intradevar problema, raspunsul va iesi la iveala fiindca raspunsul nu este separat de problema.

Simplitatea spiritului este lucrul cel mai mare si mai greu de dobandit; pentru a fi simplu, trebuie sa fi trecut prin mari experiente.

Cand spiritul e pe deplin treaz, atent la ceea ce se întâmpla în imediat,când nu este distrat, înspaimântat, gata sa respinga mereu câte ceva din ceea ce aude, atunci constructia imaginilor devine imposibila si sfârsesc instantaneu atunci când nu exista nici o preferinta pentru nici una din ele. Când n-avem nici o preferinta, nu mai avem nici o prejudecata. Suntem atunci în stare sa privim si, prin aceasta pura privire a lucrurilor, ajungem nu numai la întelegerea procesului de formare a imaginilor, ci chiar la brusca lui istovire si ispravire. Incercati sa verificati lucrul acesta într-o zi; veti vedea ca am dreptate!

Vizitati si acest site dedicat j. krishnamurti.

3 comentarii:

TreXeL spunea...

de soacre nu zice nimic? :D

Radu spunea...

poi zice in mod indirect, go for direct experience :D

Anonim spunea...

Jiddu Krishnamurti, poate fi considerat unul dintre cei mai mari ganditori ai ultimilor 6000 de ani terestri, un eliberator care a inteles real semnificatia UNICEI REVOLUTII ce trebuie parcursa de umanitate in scopul ruperii lanturilor sclaviei si constientizarii iluziei-capcana generate de mintile incatusate de milenarele sisteme politico-religiose, dogme, ideologii, traditii, ritualuri, nationalism cu unealta sa patriotismul s.a.m.d., tehnici de manipulare si control al mintii maselor bazate pe generarea fricii si renumitului sistem ,,DEZBINA SI STAPANESTE".

,,VIITORUL ESTE ACUM"