3 ianuarie 2010

Lumea Fizicii Cuantice - Experimentul Cu Doua Fante

- din filmul documentar What the bleep do we know : Down the rabbit hole

9 comentarii:

TreXeL spunea...

that's so fuckin' cool!!!

Ultimus Romanorum spunea...

Bine te-am gasit!

Aceasta explicatie este in totalitate eronata.
In film este prezentat numai un caz particular, nefiind prezentat tiparul aparut ca urmare a variatiei distantei ecranului de catre placa cu cele doua fante.
Plecand de la cazul particular al distantei minime cand ecranul este lipit de placa cu doua fante si pe el se formeaza doua linii paralele...pe masura ce noi vom departa ecranul aceste linii se vor lati fiind mai luminoase in centru si mai incetosate inspre margini.
La o distanta mai mare a ecranului liniile vor deveni suficient de late pentru a se uni intre ele si astfel apare linia groasa din centru si doua linii subtiri pe lateral....
La o departare mai mare a ecranului linia din centru se va ingusta si vor apare noi perechi de linii pe lateral pana ce vom ajunge la modelul prezentat in figura 5.
Concluzia este ca tiparul de interferenta nu apare ca urmare a unei ipotetice ruperi a electronului in doua parti virtuale ci ca urmare a variatiei distantei ecranului de proiectie, deci forma Spatiului prin care se propaga electronii este cea care duce la aparitia acestui model de interferenta.

Ultimus Romanorum spunea...

Un alt lucru trecut cu vederea este masa particulei folosite in experiment cat si energia cinetica (viteza de deplasare).
Daca ar fi aruncat particule de marmura cu o viteza suficient de mare iar ecranul de proiectie ar fi fost suficient de departat fata de ecranul cu cele doua fante ...atunci pe el ar fi aparut acelasi tipar de interferenta, un inceput de deviere a traiectoriei si latire a celor doua linii paralele fiind vizibil in figura 3 dar distanta este prea mica pentru a se putea manifesta tiparul de interferenta.
Este bine cunoscut in Fizica faptul ca in interiorul oricarei incinte indiferent daca este inchisa sau deschisa forma incintei genereaza unde stationare.
Aceste unde stationare generate intre ecranul de proiectie si ecranul cu cele doua fante sunt Sursa deviatiei traiectoriei electronilor si a aparitiei Tiparului de Interferenta.

Se vede destul de clar forma spatiului trapezoidal in interiorul careia apar undele stationare de forma.
Aceste unde stationare au noduri si ventre, zone de maxim si minim potential energetic, care deviaza traiectoriile electronilor.
Diferenta de masa (greutate) dintre electroni si bilele de marmura face ca electronii care sunt mai usori sa fie deviati de cantitatile mici de energie potentiala aflate pe traiectoria lor in distanta mica dintre cele doua ecrane, in vreme ce bilele de marmura (mult mai grele) au nevoie de acumulare de energie pe o distanta foarte mare inainte pentru a aparea tiparul de interferenta pe ecranul de proiectie.
Desigur ca un experiment cu bile de marmura in care sa apara tipare de interferenta nu va fi prezentat niciodata ca fiind un fenomen cuantic deoarece nu vor putea sa minta pe nimeni ca bila s-a rupt in doua si a trecut prin fante ca sa realizeze tiparul.
In continuarea experimentului prin introducerea Observatorului in apropierea ecranului cu cele doua fante practic echivaleaza cu mutarea Sursei de electroni in fata ecranului deci micsorarea distantei dintre Sursa si ecranul cu cele doua fante.

Faptul ca tiparul de interferenta s-a restrans la numai doua linii paralele arata ca toate cele trei elemente, Sursa de electroni, ecranul cu cele doua fante si ecranul de proiectie participa prin pozitiile si formele lor la generarea undei stationare de forma care afecteaza traiectoriile.
Pur si simplu apropierea Sursei de electroni sau observarea electronilor inainte de trecerea printre cele doua fante echivaleaza cu disocierea unui sistem cu doua fante in doua sisteme cu o singura fanta si suprapunerea efectelor in doua linii fara a mai exista tiparul de interferenta.

Trebuie sa specific din nou ca tiparul de interferenta nu apare decat in conditii particulare pentru forme bine definite ale sistemului.
Mai mult, considerand distributia statistica a electronilor in tiparul de interferenta ajungem la o concluzie surprinzatoare:
Traiectoriile fiecaruia sunt memorate in Spatiu si chiar daca fiecare electron pare a avea o traiectorie aleatorie in interiorul tiparului de interferenta media lor va respecta intotdeauna distributia tiparului deoarece prin trecerea altui electron inaintea lui pe o traiectorie absoarbe potentialul energetic si astfel urmatorul electron se va indrepta spre urmatoarea zona cu potential respectand liniile undei stationare de forma.
Iata cum un fenomen relativ simplu care poate fi explicat firesc a fost transformat de catre noua Religie a Stiintei intr-o sursa de manipulare prin alterarea Constiintei Unicitatii Realitatii si prin introducerea ideii ca Observatorul duce la materializarea Substantei, respectiv a electronului coonsiderat ondulatoriu, in timpul procesului de Observare.
Pe aceasta fictiune au grefat mai apoi Probabilitatea Cuantica si existenta Multiversurilor..Aceste falsuri duc la Dedublarea Constiintei de Sine si la aparitia Erorii ca Realitatea este o Iluzie, ca Fizicul este Imaterial.
Mai mult, aceste credinte exploatate pot duce la grave tulburari de Constientizare a Realitatii.

O zi excelenta iti doresc in continuare!

Ultimus Romanorum spunea...

Pentru explicatii suplimentare vezi articolul si comentariile:

http://silentiumlink.blogspot.com/2009/12/fizica-cuantica-religia-sec-xxi.html

O seara buna iti doresc

Radu spunea...

am vazut articolo si blogul, foarte interesnt, :)
multumesc

icsm spunea...

am urmarit blogul silentiumlink, dar in prezent imi este imposibil, stii de ce?

Radu spunea...

icsm, nu stiu dc nu merge, poate ca adminul face modificari in blog.

Silviu spunea...

Foarte interesante comentariile. M-au surprins in mod deosebit, mai ales ca pana sa le citesc eram un fan convins al acestei noii doctrine cuantice.

Ultimus Romanorum spunea...

Blogul http://silentiumlink.blogspot.com a fost redeschis