9 martie 2010

Mituri din alimentatie - Gheorghe Mencinicopschi

Gheorghe Mencinicopschi desfiinţează mituri din alimentaţie:

"Pui cu paste? O greşeală care pune sănătatea în pericol!"
Alimentaţia nu mai e demult atît de sigură pe cît li se părea celor cărora chiar le pasă ce pun pe masă. Fie că e vorba de oameni de rînd, fie persoane care fac sport şi, mai cu seamă, performeri. Se fac erori în asocierea alimentelor şi se cumpără produse pline de otrăvuri.

"Efectele sînt grave şi foarte grave. Nu te miri că unii se îmbolnăvesc şi mor pe terenurile de sport!", atrage antenţia profesorul Gheorghe Mencinicopschi, şeful Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). "Concluzia mea este că specia umană nu este adaptată genetic noii hrane industriale", e verdictul alarmant.

Pui egal salam
"Pui, peşte, vită, paste, salate şi sucuri naturale" ar fi recomandarea unui meniu ce se vrea perfect. Sportivii au aproape în fiecare zi aceste lucruri pe masă. Prima greşeală este asocierea pastelor cu carnea. "Sînt alimente care nu se tolerează, devin greu digerabile, te îmbolnăveşti", explică profesorul.
Subliniază riscul ascuns din carnea de pasăre: "Puii din marile lanţuri industriale fac două săptămîni din ou şi pînă în raft. Sînt injectaţi cu atîtea lucruri încît sînt la fel de nocivi ca un salam. Mănînci pui din aceştia? Poţi mînca liniştit şi salam de porc". Substanţele din carnea de pasăre pot avea efecte la testele antidoping din sport: "Nu e poveste, au ieşit pozitiv după ce au consumat carne de pui crescut in timp record".

Carne cu legume
OK, dar ce fel de carne este recomandată? "Cea de pasăre care a umblat pe pămînt şi a văzut lumina soarelui, nu aia crescută în «baterii». Este bun şi vînatul".
Cu ce se asociază corect carnea? "O excelentă garnitură sînt legumele la grătar, cu ulei de măsline extravirgin". Salatele sînt de preferat la aperitiv şi ascund alte erori: "E bine să mîncăm legumele la vremea lor. Roşiile care există acum pe piaţă, spre exemplu, pline de chimicale, nu sînt prea bune pentru sănătate".
Murăturile, excelente. Doar cele în saramură!

Surpriza vine din butoiul cu murături: "Sînt absolut excelente, dar cele în saramură, oţetul poate fi otrăvitor! Leguma murată în sare nu numai că îşi conservă proprietăţile şi vitaminele, dar le şi amplifică. E garnitura perfectă lîngă o bucată de carne", afirmă şeful ICA.

Eroarea din pahare
Încă un mit demolat: sucurile făcute la storcător: "Cele prin care se separă pulpa de suc devin dăunătoare, mai ales pentru oamenii predispuşi la diabet, li se schimbă indicele glicemic. Şi se separă inutil pulpa, de ce să stricăm ceva ce e bun?", spune profesorul.
Care ar fi un suc natural corect? "Cel făcut la blender, ca un fel de piure, peste care se adaugă apă. Acest suc nu pierde nimic".

Antioxidanţii obligatorii
O altă teorie a lui Gheorghe Mencinicopschi dă fiori: "Oamenii care fac sport au nevoie obligatoriu de antioxidanţi. Luaţi pe cale naturală, din legume ca broccoli, ardei verde, roşiile crescute la timpul lor sau fructe ca afinele. După 20 de minute de efort organismul eliberează radicalii liberi, care atacă structura celulei şi de aici pînă la boli precum cancerul se ajunge uşor. Antioxidanţii sînt antidotul, dar şi vitaminele A, C şi E, seleniul, zincul. Luate din natură nu din pastile!".

Nu puneţi miere în ceaiul fierbinte!
O altă eroare întîlnită des o facem atunci cînd îndulcim ceaiul cu miere. Mai precis cînd punem mierea în apa fierbinte: "În contact cu apa mai caldă de 40 de grade, mierea devine toxică, îşi schimbă proprietăţile. O putem folosi, dar după ce am aşteptat puţin să se mai răcească ceaiul", spune medicul de la ICA.

"Dieta, din greaca veche, înseamnă mod de viaţă. Degeaba oamenii încearcă să se alimenteze corect dacă fac jogging pe Calea Victoriei printre ţevi de eşapament, folosesc cosmetice pline de reziduri petroliere şi tone de chimicale cînd spală rufele "
Gheorghe Mencinicopschi, şeful Institutului de Chimie Alimentară.
- sursa gsp.ro

Pe aceasi tema :
Si noi ce mai mancam? - Gh. Mencinicopschi

Informatii despre Codex Alimentarius - Gh. Mencinicopschi

7 comentarii:

Anonim spunea...

Eu sunt de acord cu ceea ce zice dl. Mecincopski..păcat că are cărţi cam scumpe(45 Ron) şi cam grose..pt.buzunarele mele.

Anonim spunea...

Dar ce contează oare, mă întreb: atîta vreme cît tinerii romîni în special împreună cu părinţii şi mai ales bunicii lor sunt nişte idioţi puşi pe rele şi pe uitat în ograda altuia în fiecare moment..aşa-i cînd nu îţi place să înveţi ..mereu..într-adevăr
Astăzi de pildă, am dat nas-în-nas cu o altă domşoară !! bine îmbrăcată(în culoarea violet) şi care ţinea un cîine la subraţ, în timp ce trecea pe lîngă mine cu nasul pe sus.
Era aşa de frig şi bietul cîine atît de mic şi bine tuns, încît tremura la..mîna ei de credeam că îi va cade cerul în cap, de-atîta tremurat..pe lîngă noi 3 a trecut un cuplu tînăr..un el şi o ea..şi amîndoi au început să rîdă ca 2bezmetici de donşoară şi de bietul animal. Eu nu le-am zis nimic..fiindcă atît mi-ar fi trebuit..prostia la cap naşte nişte tembelisme şi nişte răutăţi şi handicapuri ale iresponsabilităţii..de numai tinereşti nu sunt. Şi culmea e, că tinerii ăştia sunt egali cu moşii şi cu babele dar şi cu majoritatea părinţilor lor..adică exact la fel de mult tembeli. Şi eu nu i-am zis puştoaicei ăsteia nimic.. nimic..fiindcă v-am scris pe siteurile mele pt. care muncesc zilnic din greu-de ani şi ani- şi fără de bani-şi nefiind bine îmbrăcată precum ele-ei--de ani şi ani-dar pentru care bloggării ăştia cu nasul permanent pe internet şi în reviste şi ziare de scandal=mă cîrcotesc cumplit! Halal, romîni dar şi străini!! Halal romîni!!

Mad io spunea...

Imi place articolul, rezonez cu ce spune domnul de mai sus. Parca a scos si o carte cu toate produsele de pe piata in care descrie elementele chimice din care este compus produsul si da si recomandari.

Am gasit un link spre un pdf cu cartea care e in continua dezvoltare cu noi si noi otravuri.

http://www.slideshare.net/guestdfadd6/ce-bem-ce-mancam-revolution-v310

Anonim spunea...

A venit salvatorul, nu stiam ca se va naste tocmai langa noi, unde a studiat de stie tot si de ce na spuso pana acuma, ca de mult lucra unde lucra nu cred in prostiiele spuse de el, duce in eroare lumea e platit pentru asta, face parte din masonerie, ganditi putin logic si nu credeti ori ce prostie...

Anonim spunea...

Stai linistit nici Biblia nu e pentru toata lumea. Nu-l poti trage la raspundere pe Dumnezeu ca tu nu ai citit Biblia.Ea se gasea pe orice raft de librarie dar nu te-a interesat s-o cumperi.La fel si cu cartea acestui doctor.Poti sa nu o cumperi , sa nu o crezi ...dar ignoranta te face mai destept ???

Anonim spunea...

Dar hai sa nu mai vorbim despre lucruri Sfinte..la cărţi şi nu neapărat la Biblie, mă refer.
Vezi tu, cu toate că am studiat şi am învăţat şi am scris, cum Creştinitatea este originea ne-contestată a civilizaţiilor politico-statale, de atunci şi de acum: totuşi, mi-ar plăcea să avem, o societate mondială, atît de tehnocrată şi de bine pusă, la punct, încît religia-religiile să nu mai conteze, absolut deloc. Pînă atunci, însă, dar cu toate că nu îmi plac Francezii şi alţii care se dau 'Creştini': pînă atunci, voi rămîne Romano-Catolică mereu. Mulţumesc.
Adică: nu depinde numai ce şi cît citeşti, depinde, mai ales, cum faci şi cum se face(!!) diferenţa reală, între ce înţelegi şi cît anume. înţelegi, din ce citeşti.
Restul..rămîne strict comerţ. Mulţam.

GABIERUL spunea...

Buna Ziua, Dom' Profesor

1. CE ziceti de Regimuu' CRUD, inclusiv Carnea ?
Io am inceput si ma simt excelent ...
Carne CRUDA de Vita cu Hrean ...
De porc Jumatate Fripta la Gratar, "UDA" ...
OUA Crude, da' separate Galbenusuul de Albus ...

Sper sa NU devin mai paros decat sunt, destul ...
Sper sa NU devin "Bampir"
Alt_FEL, "devorez" Femeia ...

2. CE ziceti de Regimuu' SERARAT ?
Asta il fac demult, de la 44 de Ani, in 1989 ...
Acuu' AM 67, da sunt Cel_Mai_Tanar-batran de 67 de Ani, din Bucuresti, modest ...

Total separat ...
Exact CUM mancau Verii Nostri Dulci,
Maimutoii,

Baza Genetica Inginerita de ...

Entitati Extra_Terestre sau Stra_Vechi_Terestre ...

Si CUM am observat pe Discavery, ca se HRANESC Maimutoii AZI ...

NU amesteca NIMIC, si manaca Toata Ziua, Cate_PUTIN ...

Intre Mesele SCURTE si DESE se ... socializeaza ...

Sex la Discretie,
Des_Paducherea Superiorilor
Batai pentru Stabilirea Ierarhiei

NU cred ca au Diabet, Ateroscelroza sau

Alte Metabolic_Degenerative d'Ale NOASTRE,
Oamenii Civilizati, da' IN_Curs de De_Generare ...
PRIN Alimentatiune ...

CE ziceti de Paine, da' numai MIE, ca public STIU ...
O fi Buna Painea GRAU INTREG, relativ la Alte Paini din Faina ALBA, adica BOALA ...

Da' Dr. Francisc Rainer a adunat la Institutul sau de Antropologie
capatani de peste 10 000 de Ani ...

Nici UNA NU avea Carii ...
Alea de DUPA cca 5000 de Ani Vechime,
Consumatori de Cereale, GRAU ...

Adica, OMUL, de cand a renuntat la regimul sau de Culegator si Vanator,

Regim in care a evoluat DUPA Creatiunea Ingineriei Genetice, Sute de Secole,
Regim NATURAL,

a inceput sa se degradeze biologic ...

3. Aveti Curaj la un Meci AMICAL la TV ?

Ion Gabieru'