28 ianuarie 2014

Film - The Matrix 1999 - decodat, semnificatii

The Matrix - Matricea, trilogia fratilor Wachosky, probabil (si nu ca in reclama) cel mai bun, complet film aparut vreodata. Inainte de toate, pentru suportul vostru va recomand sa revedeti trilogia, asta daca nu cumva le-ati vazut de nenumarate ori, ca mine.
Sa incepem :
In primul rand, pe langa faptul ca e un film SF, 

The Matrix e o alegorie 


- [ un procedeu artistic, poem, poveste constand in exprimarea unei idei abstracte, unui adevar ascuns, prin mijloace concrete cu semnificatii morale ].

O alegorie despre lumea noastra fiind sub control total, control detinut de un sistem ascuns, ocult, care ne vrea usor de manipulat, supusi si obedienti. O lume pe care o traim deja.
Este o alegorie despre cum aceasta planeta este transformata intr-o societate-inchisoare in care oamenii isi duc traiul inerti si dependenti de sistem, o inchisoare a mintii. Vestea buna e ca trilogia ofera si "cheia", solutia cum ne putem deconecta de matrice.

Pentru inceput, e bine de stiut ca fiecare film raspunde la cate o intrebare existentiala.
Primul raspunde la intrebarea :


"Ce este The Matrix?" 

 

Actiunea filmului incepe intr-un hotel denumit simbolic, The Heart of the City - Inima Orasului -. Vom vedea pe parcurs ca acest lucru nu este intamplator, totul incepe si se termina in acelasi loc : in Inima. Toata povestea face conturul unui cerc complet, un ciclu, Neo aflandu-se la finalul filmului in acelasi loc de unde a pornit actiunea.
Apoi la inceputul fiecarui film din trilogie o avem in prim plan pe Trinity ( simbol Trinity : Inima, Suflet, vom vedea mai incolo ) in situatii tensionate sau atacata de agenti, aparatori ai sistemului.

Trezirea. De asemenea il avem pe Neo, sau Thomas Anderson-programator, la inceputul fiecarui film dormind, "adormit" , ceea ce sugereaza ca noi suntem adormiti, deoarece T. Anderson reprezinta Omul, reprezinta pozitia noastra ca persoana obisnuita prinsa in capcana Matricei. El primeste un mesaj criptat pe calculator care ii zice : "Trezeste-te, Neo...apartii Matricei." o trezire a constiintei ,si nicidecum o trezire din somn.

Camera 101, apartamentul sau. este o trimitere directa catre filmul 1984, ecranizat dupa cartea cu acelasi nume, scrisa de George Orwell. In 1984, camera 101 e camera de tortura, camera groazei. a fricii in care va ajunge in cele din urma personajul principal. Asadar apartamentul sau e locul unde sunt ascunse cele mai mari frici ale lui, chiar si usa o deschide doar cu "un singur ochi".

Simulacra and Simulation, este locul in care Neo isi ascunde diferitele programe hackuite si banii, Este o carte. Si nu orice fel de carte ci Simulacra and Simulation , o carte reala scrisa de Jean Buadrillard dupa care s-a inspirat si filmul. J. Buadrillard sustine ca ceea ce s-a intampla in cultura postmoderna este ca societatea a dat atat de mult credit tiparelor, modelelor si mapelor create incat a pierdut legatura cu teritoriul, cu lumea reala, care a precedat tiparele. Insasi realitatea a inceput sa imite tiparele create care acum preced si determina lumea reala. Contactul cu lumea reala e nul.

Pana la intalnirea dintre Neo si Morpheus, mai sunt o serie de intamplari si replici cu insemnatate.
Sincronicitatea dintre mesajul-indemn criptat de pe calculatorul sau "Follow the white rabbit" si aparitia iepurasului la usa.
Intalnirea si dialogul cu Trinity avand la baza intrebarea centrala "Ce este Matricea" si raspunsul "Raspunsul e acolo, afara! Te va gasi..daca iti doresti cu adevarat!" sugereaza ca foamea, dorinta de a afla adevarul trebuie sa fie prezenta pentru a primi raspunsuri.
Apoi la locul de munca, urmeaza o intalnire cu seful sau si un dialog
"Ai probleme cu autoritatile ,Dle Anderson. Te crezi deosebit, crezi ca tie nu ti se aplica regulile [..] ..toti angajati inteleg ca fac parte dintr-un intreg, [..] iar daca un angajat are o problema, intregul are o problema." , de nota 

 - existenta unei puteri superioare, autoritati in fata careia trebuie sa te supui, 
 - Neo este cel care "s-a trezit", si saturat de obedienta si supunere
 - conceputul de colectivism, si eradicarea celor care gandesc in afara lui.

Agenti ai sistemului il prind pe Neo si sadesc frica-n el reducandu-l la tacere, iar apoi ii introduc un dispozitiv in organism, ca un cip, pentru ca sistemul sa il poata controla, urmari. Sistemul te vrea tacut!Trinity este cea care ii aduce fata in fata pe Neo si Morpheus. Fiecare personaj are cate o reprezentatie alegorica, ei reprezinta diferite aspecte,expresii ale constiintei noastre, 3 moduri de exprimare a constiintei :

 Gandurile, Emotiile, Actiunea


Morpheus ( simbol al Gandurilor ) este Mintea, Inteligenta cel care ne arata Adevarul
Trinity ( simbol al Emotiilor ) reprezinta partea feminina, Spiritul, Inima, Compasiunea, Dragostea.
Trinity e puntea de legatura dintre Neo si Morpheus, sau Inima e puntea de legatura dintre Minte si Voita.
Neo ( simbol al Actiunii ), el e Voita, reprezinta Curajul, dorinta de Libertate.

Astfel cand Mintea si Vointa se intalnesc, Mintea ii explica Vointei, intr-un discurs superb dintre Morpheus si Neo, ce este Matricea pentru ca la urma sa lase decizia in mana lui Neo ( blue pill - red pill ), sugerandu-i ca trebuie sa fie deschis la minte si sa vada pe propria piele, alta modalitate nu este.
Lumea iluzorie. Odata ce Neo alege pilula rosie, calea infinit mai grea, dar calea care duce la Adevar, toata lumea asa cum o stia el se dizolva in jurul lui. 
Asa e cand incepi sa vezi adevarul, toata realitatea iluzorie, toate credintele ce le-ai avut dispar, iar acum privesti groaznicul adevarul in fata ochilor. Groaznicul adevar care arata cum suntem cu totii adormiti si conectati la Matrice, fara pic de simt al realitatii, prin intermediul TV si Media, guvernelor, sistemelor de credinte, religiilor etc.

Realitatea. E pentru prima data cand Neo prinde viata, el fiind pana acum doar o leguma pe plantatie, o sursa de energie pentru masinariile (Inteligenta Artificiala) care conduc Matricea, masinarii care i-au creat o realitate artificiala in care el era un programator. Acea nu e realitatea. Realitatea e mult mai sumbra, devastata, adevarul e devastat, noi insine suntem devastati. Oamenii nu mai sunt nascuti ci sunt cultivati si crescuti in celule pe plantatii imense doar cu scopul de a servi energie pentru masinarii.
Aceasta Inteligenta Artificiala care a pus stapanire pe lume are constiinta, o constiinta mecanica, un intelect rupt de orice sentiment, de grija, de inima. Acest gen de intelect ne-a adus tocmai unde suntem.
 

The Matrix = Control , Mind Control


"Matricea e o lume imaginara, creata de computer..pentru a ne tine sub control...pentru a schimba o fiinta umana,..intr-un Duracell (energie)."

Atat timp cat Matricea ( Controlul ) exista, omenirea nu va fi cu adevarat libera. In tarumul mintii opereaza matricea tinand oamenii intr-o stare de visare pentru ca ei sa nu vada realitatea, doar cea proiectata de sistem.

Numele Neo, nu e ales intamplator. Anagrama cuvantului e One, The One - Alesul. Latinescul Neo inseamna Nou.
Neo = Om Nou, sau stadiu nou de evolutie umana, spre care tindem cu totii. Neo reprezinta neocortexul, cele 2 emisfere aduse sub un singur creier complex care functioneaza ca un tot unitar in echilibru perfect.

Sintagma Free your Mind. E momentul in care Neo trebuie sa fie puternic si pregatit in minte ( jujitsu in Matrix e o joaca :). Pentru asta trebuie inlaturata frica, indoiala, neincrederea.
Elibereaza-ti mintea. Nimeni nu o poate face in locul tau. Poti duce calul la apa, dar nu-l poti obliga sa bea. Poti sa areti adevarul cuiva, dar nu-l poti obliga sa il accepte. Transformarea trebuie sa vina din interior, apoi adevarul se va arata. Majoritatea nu sunt pregatiti!
Citesti in continuare, sau mintea ti-e ocupata cu femeia in rochie rosie??

"Matricea e un sistem. Acest sistem este dusmanul nostru.Cand esti inauntru ce vezi?  Afaceristi, avocati, profesori, tamplari. Mintile celor care incercam sa-i salvam. Dar pana atunci, acesti oameni fac parte din sistem si deci ne sunt dusmani. Trebuie sa intelegi, ca majoritatea nu sunt pregatiti sa fie deconectati. Multi sunt atat de inerti...atat de neajutorati, dependenti de sistem..incat se vor lupta ca sa-l apere."
 

"Ignorance is bliss" - Ignoranta e binecuvantare este filozofia de viata a lui Cypher, unul din membrii echipajului. Este cel care nu are vointa de a merge mai departe  pe calea adevarului ( Why Oh why, didn't I take the blue pill ).
Astfel ca el face un pact cu Agentul Smith pentru a-l preda pe Morpheus ( care detine codurile pentru intrarea in ultimul oras uman, Zion ), iar acestuia i se promite ca va fi readormit in Matrice. Cati dintre noi nu avem aceasi atitudine?

Cunoasterea de sine. Oracolul e personajul cu profetia, intuitia, cunoasterea de sine. Neo merge la Oracol, pentru ca acesta sa ii confirme ca el e Ales.
Semnul deasupra usii, inseamna "Know thyself - Cunoaste-te pe tine insuti" si e o trimitere directa catre Oracolul din Delphi centru de traditii mistice in lumea antica. Acest aforism este inscriptionat pe Templul lui Apollo din Delphi, lucru care ii lipseste lui Neo.
Doar prin cunoasterea de sine, poti sa il cunosti pe Dumnezeu. Daca nu ai cunoastere de sine esti sortit pierzaniei.

Credinta. Morpheus este prins de catre Agenti. Neo si Trinity hotarasc sa intre in Matrice si sa il salveze, ceea ce si reusesc. Neo decide pentru prima data, sa nu fuga de agenti cum a fost invatat, ci sa lupte. Pentru prima data, CREDE ca el este Alesul, cel care reprezinta Adevarul.


Camera 303. Filmul se intoarce in locul din care a inceput, la hotelul Heart of the City, in camera 303 unde Trinity a fost atacata. Acest numar are semnificatie masonica - 33 degree -  find un nivel important in Masonerie. Asadar aici Neo este impuscat si moare. Tot in Masonerie nivelul 33 vorbeste despre moarte si reinviere. Reinviere la un alt nivel de constiinta.
Inima noastra e inghetata, cu emotii negative. La 33 de grade Fahrenheit gheata incepe sa se topeasca. Lumina Soarelui, cunostiinta, adevarul ajunge si topeste gheata.

Iubirea. Neo este readus la viata de Trinity printr-un sarut, Trinity care reprezinta forta feminina, iubirea si compasiunea.
Doar adevarata iubire si compasiune poate reinvia pe cineva.
Neo se trezeste si vede ce e Matricea cu adevarat, vede codul. Are alti ochi, are clarviziune, realizeaza Adevarul.

 - SysteM-Failure! -

3 comentarii:

Anonim spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=bIfzyYT1Oho

http://www.youtube.com/watch?v=Jwaw24W2bW0

http://www.youtube.com/watch?v=JvKEwr0iNA0

Fain articol

ludu spunea...

bun blog

Anonim spunea...

ba, esti prost?