28 octombrie 2009

Mezeluri si otravuri

Mezelurile pline de chimicale
Gheorghe Mencinicopschi, directorul Insitutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti, spune ca absolut toate produsele din magazine, mai putin cele „eco”, sunt pline de chimicale. Cel mai mult, insa, atrage atentia asupra intoxicarii cu reclame: „Mezelurile si sanatatea n-au nimic in comun. Copiii n-ar trebui sa consume niciun gram. De aceea, publicitatea este agresiva pe segmentul celor mici”.

Chiar daca au fost siliti de legi sa treaca pe etichete toate componentele retetei, producatorii din Romania se feresc sa dezvaluie cantitatile adevarate de carne dintr-un produs. Dintr-o lista de aproximativ 20 de ingrediente, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfati, nitriti, nitrati, arome sintetice si coloranti, multa sare si multa apa.

Medicii spun ca efectele acestor aditivi nu apar de pe o zi pe alta. In schimb, pe timp indelungat, efectele sunt dezastruoase.
"Dintre cei mai periculosi sunt fosfatii, care, in exces, impiedica fixarea calciului in oase. Imaginati-va ce inseamna asta pentru copii”
, spune Gheorghe Mencinicopschi.
„Glutamatul monosodic da un gust foarte bun. Stimuleaza pofta si te face sa mananci incontinuu. Efectul nu-i imediat, dar mancand si mancand, duce la obezitate”.
Colorantii sunt bombe pentru organism.
„Rosul carmin se extrage dintr-o insecta. In procesul chimic de extractie, se foloseste aluminiul. Consumul distruge celulele nervoase si riscul cel mai mare il reprezinta Alzhaimerul”, explica Gheorghe Mencinicopschi.

Aspectul de „delicios” al mezelurilor este dat, in mare parte, de faina de soia sau de amidonul de cartofi, care au chiar 40% din compozitia unui parizer ieftin sau a unui salam.
„Soia in stare pura, nemodificata genetic, a ajuns sa fie cel mai sanatos ingredient dintr-un salam. Amidonul, in schimb, chiar n-are ce cauta intr-un produs din carne. Pentru ca nu vor sa fie scrupulosi, producatorii promit sa-l treaca pe lista ingredientelor”
, spune Mencinicopschi.

Boli grave ca urmare a consumului de carne
Fosfatii din mezeluri impiedica fixarea calciului in oase. Afecteaza cresterea copiilor, iar in 20 de ani, femeile vor suferi de osteoporoza. Barbatii vor scadea la batranete mai repede in inaltime si, in multe cazuri, vor fi obezi. Semipreparatele mai contin gume de omogenizare, care, pe langa faptul ca retin apa, au rolul de a omogeniza.
„Nu pot fi digerate de tubul digestiv, decat in zece ani. Efectul imediat este aparitia gastritelor si a ulcerelor, dar si a celei mai urate forme de cancer - cel colonorectal”, spune Mencinicopschi.

Iata cateva preparate si continutul lor:

1. Carnati cabanos
Contine: carne de porc inferoara - cu slanina si sorici - 44%, carne de vita - 16%, faina de soia - 40%. Se adauga usturoi, condiment universal, coriandru si agent de afumare.
Aditivi: stabilizatori: (polifosfat de potasiu, caragenan), antioxidant (acid ascorbic), potentiator de gust, glutamat monosodic (aditiv care provoaca apetit mare si dependenta), zaharuri - dextroza, lactoza, colorant natural: carmin, conservant - nitrit de sodiu si nitrat de potasiu.

2. Carnati de porc
Contine: carne de porc 60%, cu slanina si sorici, proteina vegetala din soia nemodificata genetic, apa 20%, sare, condimente si arome naturale, stabilizatori (di-polifosfat de sodiu si potasiu), antioxidanti (acid ascorbic, izoascorbat de sodiu), nitrit de sodiu, potentiator de gust (glutamat monosodic), zaharuri (lactoza, dextroza), colorant natural – carmin, conservanti: nitrit de sodiu si nitrat de potasiu.
Nitritul de sodiu previne cresterea bacteriei ce cauzeaza botulismul, mareste timpul de valabilitate al produsului, stabilizeaza culoarea rosie a carnurilor procesate si da o aroma specifica.

3. Parizer de porc
Contine: 80% slanina si sorici de porc, 10% carne de pasare dezosata mecanic (in care intra oase macinate), faina de soia, proteina vegetala, amidon, condimente – sare, usturoi, coriandru, boia de ardei, potentiatori de gust, coloranti (carmin).
Este greu de digerat. Carnea dezosata mecanic este pasta rezultata din dezosarea carcaselor de pasare, care este prelucrata cu utilaje speciale. Aceasta pasta poate contine si resturi de piele, chiar si oase.

4. Salam de vara
Contine: 60% slanina si sorici, 17% carne de calitate inferioara – adica ceea ce se poate prelucra din picioare, gat - mix de condimente – sare, boia, piper sau extract de condimente – aditivi care imita gusturile condimentelor, faina de soia 20%, antioxidanti, colorant – carmin, glutamat de sodiu (E 261), nitriti, nitrati, pasta de usturoi, zahar.

5. Pastrama
Contine: carne dezosata de la pulpa, spata si muschiul de pe spate. Se taie in suvite, se sareaza, dupa care se trece printr-un sos condimentat cu praf de ceapa si de usturoi, antioxidanti, coloranti, agenti de afumare si potentiatori de gust.

6.Sunca de porc
Proportiile de carne difera in functie de reteta. Sunca taraneasca contine: 70% carne procesata mecanic (are in compozitie slanina, urme de oase, sorici) - proteine din soia, toata gama de antioxidanti, colorant – carmin.

Sursa : www.evz.ro

5 comentarii:

claudia spunea...

nu mai exista aliment ,,curat'' pe care sa il putem cumpara,fie ca se numeste carne,fruct,leguma sau lactat,nici macar la piata.eu am oaresce indoieli si in ceea ce priveste asa-zisele produse bio.

Mad io spunea...

Claudia daca ai o mica gradina mai poti avea incredere in ce maninci, exceptia fiind semintele din care cultivi legumele respective (poate sint modificate "jegnetic").

Si daca te uiti putin in ansamblu vei vedea un lucru banal: toate deseurile noastre incepand de la indivizi - detergenti de haine, de vase de bucatarie, chimicale din combinate, pesticie, ingrasaminte chimice, insecticide si alte 100 de mii de chimicale sint toate in lantul trofic inclusiv in noi intr-un oarecare procent, cu alte cuvinte toti sintem intoxicati. Acuma putem vorbi doar de nivelul de toxicitate care difera de la un individ la altul. Sistemul imunitar al populatiei globale (alergiile sint atit de comune inciat este ceva firesc, dar chiar ele sint primele semne inaintea bolii) e in cadere libera si in curind intuiesc o debransare in masa din vehicolele pe care le numim corp omenesc. Vedem ce forme va lua prezentul, poate va avea loc o curatanie totala si rapida dupa ce ego-ul va inceta sa ne mai paraziteze.

claudia spunea...

Mad io
stii de cate ori trebuie ,,stropit''vara marul din gradina proprie,ca sa fi sigur ca in toamna ai din ce face o prajitura?doar de 7 ori.si da,semintele pe care le cultivi nu prea mai sunt de incredere.dar,avand in vedere ca jumatate din viata mi s-a dus,nu prea stau sa fac calcule si combinatii de meniuri bio.

Mad io spunea...

Claudia cind vorbesc de gradina sint in cunostinta de cauza pentru ca am gradina.
Merii i-am stropit o data iar productie am. La rosii nici macar pari nu le-am pus si am avut o productie buna si la ele, de stropit nici vorba. Struguriii i-am stropit o data in primavara si productie am si din aia. Ridichi, ceapa, sfecla, morcovi se fac fara ingrasaminte si stropeli. Locuiesc la oras.

Inca se poate.

Anonim spunea...

Nice fill someone in on and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Thanks you as your information.