8 februarie 2010

Fumatul


Am fumat pe timp de studentie apoi am renuntat treptat la ele si aproximativ 4 ani nu am pus tigara in gura. Anul trecut insa din prostie si pe fondul unor vremuri, circumstante care le consideram rele mi-am intors atentia spre ele. Totusi nu pot sa zic ca sunt fumator decat social, 0-1-2 tigari/zi, daca ies undeva si am chef poate mai multe. Acum simt ca a sosit momentul ( sau cel putin e pe drum ) sa le pun deoparte.

Iata cateva sfaturi foarte utile cum sa te lasi de fumat ( maibun.ro ) :

Să alegi un moment potrivit pentru a te lăsa de fumat. Nu te lăsa de fumat înainte de a pleca în concediu sau înaintea unor evenimente importante din viaţă. Vei căuta să te calmezi sau să îţi capacitezi distracţia prin aprinderea unei ţigări. Momentul propice este deobicei un moment în care nu prea ai bani, monotonia la job e maximă, afară plouă 90% din timp şi în general viaţa nu are cele mai roz tendinţe.

Nu, nu te îngraşi când te laşi de fumat. A, că mulţi grăsani afirmă asta, e cu totul altceva, şi eu fac la fel, e mai simplu să justifici lipsa de voinţă în a nu mânca. Da, probabil vei lua 2, maximum 3 kilograme, din cauza diferenţei de metabolism dată de lipsa nicotinei. Dar altfel, nu te îngraşi decât dacă substitui ţigările cu mâncare. Atât.

Nu spune niciodată "Mă las de luni". Cei care fac treburile De luni în general nu le fac niciodată. Atunci când ai decis că e momentul să nu mai fumezi, pur şi simplu opreşte-te din fumat şi gata. Pentru că dacă joi decizi că te laşi de luni, până luni vei fuma dublu decât o faci în mod normal, ca să compensezi, iar luni cantitatea de nicotină din corpul tău în nici un caz nu îţi va permite să renunţi aşa uşor.

Aruncă din casă tot ce are legătură cu ţigările şi nu-ti mai cumpara altele. Brichete, scrumiere, havane, totul trebuie să dispară. Trebuie să rămână undeva uşor accesibil un singur pachet de ţigări. Dacă reuşeşti ca în primele 2 săptămâni să nu mai fumezi chiar dacă ai la vedere acel pachet de ţigări, înseamnă că ai reuşit să te laşi pentru totdeauna şi orice după acel punct este o simplă joacă.

Trebuie să reuşeşti să treci peste primele 2 săptămâni. Sunt cele mai grele săptămâni, sunt cele în care anturajul te tentează cu ţigări, în care vii acasă tot timpul nervos, fără să ştii de ce, în care te-ai certa tot timpul cu familia, nimic nu îţi convine, nimic nu îţi place. Eu, în prima săptămână mă trezeam speriat în timpul nopţii, aveam impresia că văd umbre ciudate prin casă, mă certam cu soţia încontinuu, nimic nu mai era ok. Dar, cu ajutorul voinţei şi suportul soţiei, am reuşit să trec peste.

Caută un partener cu care să te laşi de fumat. La mine a fost uşor, partenerul meu a fost soţia mea. Şi recunosc, dacă nu am fi fost împreună în acel moment să ne sprijinim reciproc, nu aş fi reuşit. Acelaşi lucru puteţi să îl faceţi împreună cu un prieten sau cu un membru fumător al familiei, dacă şi el a ajuns la concluzia că fumatul este dăunător.

Evită anturajul de fumători în care erai până la momentul respectiv. Prietenii tăi fumători nu vor conştientiza decizia ta şi vor spune că e o joacă. Iar ei se simt bine, tu de ce te-ai lăsa de fumat dintr-o prostie. Şi te vor tenta tot timpul cu ţigări, te vor tachina, te vor invita la băute unde logic, se fumează şi în marea majoritate a cazurilor, cei supuşi acestui tratament, cedează. Soluţia simplă este ca cel puţin 2 săptămâni să nu mai ai contacte de acest gen.

Umple-ţi timpul. Fumatul se datorează şi plictiselii. Pe lângă obiceiurile clasice de a fuma după masă, la cafea, la băutură sau când eşti stresat, mai fumezi şi de plictiseală. Umple-ţi toate momentele zilei cu o activitate şi nu lăsa să fii plictisit nici un moment. Mergi la o sală de forţă, la filme, obligă-ţi familia să te scoată din casă sau din faţa calculatorului, mergi la plimbări lungi prin parcuri.

Dacă nu reuşeşti din prima, nu te lăsa descurajat. Este absolut normal şi tuturor li s-a întâmplat. Important este că ţi-ai fixat o ţintă şi vrei să o atingi. Mark Twain spunea că e cel mai uşor lucru din lume să te laşi de fumat, el o făcuse de 99 de ori. Desigur, tu nu trebuie să ajungi acolo, dar o abatere nu te va omorâ.

Calculează câţi bani economiseşti prin lăsarea de fumat si gandeste-te ce altceva poti face cu banii respectivi. La 8 lei pachetul de ţigări, dacă fumezi 3 pachete pe zi, timp de o lună, deja e o sumă respectabilă. CU banii aceia ai putea să cumperi ceva frumos soţiei, sau să te răsfeţi la film de câteva ori pe săptămână, sau, sau sau. Sunt multe lucruri pe care le-ai putea face şi nu ai putut să le faci din cauză că erai fumător.

Gândeşte pozitiv. E important să crezi tu că te vei lăsa de fumat, nu ceilalţi. Fii convins de dorinţa ta şi punerea ei în practică va fi simplă.

Un experiment foarte interesant!


Cartea lui Allen Carr - In sfarsit nefumator a ajutat multa lume sa se lase de fumat, cel putin asta reiese din comentariile celor care au citit cartea gasite pe net. Personal nu am citit-o inca, doar am rasfoit-o. Ma pun sa o citesc si revin pe urma cu un update la postare.

Allen Carr, de profesie contabil, fumător de până la 100 de ţigări pe zi, a încercat zadarnic, de nenumărate ori, să se lase de fumat, până când, în 1983, a descoperit METODA UŞOARĂ (EASY WAY) care îi poartă astăzi numele. A înfiinţat o reţea internaţională de clinici « Allen Carr » pentru vindecarea fumătorilor de adicţie, a extins METODA UŞOARĂ la alte situaţii (dependenţa de alcool, controlul greutăţii, etc), a publicat cărţi – traduse ulterior în peste 20 limbi – însoţite adesea de versiuni video, audio sau CDROM.
Allen Carr carte antifumat

2 comentarii:

Iesirea Din Matrix spunea...

Corect ... Aici sunt mai multe informatii interesante ... http://fymaaa.blogspot.com/2009/02/fumatul-boala-grea.html

Mad io spunea...

Am vazut, mai de mult pe youtube cautind efectele produse de tigari, acest filmulet si multe altele chiar mai sugestive si am dat mai departe link-urile sa se minuneze si altii (prieteni fumatori).

Bafta la renuntarea la tigari.