4 septembrie 2009

Meditatia

Pentru ca nimic nu vine la intamplare, iata si un raspuns legat de meditatie pe care l-am gasit in cartea pe care tocmai o citesc, Prietenie cu Dumnezeu.

Nu te lasa prins de etichetari sau de cum sa faci anumite lucruri. Asa a facut religia. Asta se straduieste sa faca dogma. Nu crea o eticheta sau un set de reguli in aceasta privinta.
Ceea ce voi numiti meditatie nu e nimic altceva decat a fi cu Sinele tau si astfel, in cele din urma, a fi Sinele tau.
Poti face acest lucru in multe feluri. Pentru unii dintre voi poate semana cu ceea ce voi numiti "meditatie" - adica, a sedea in liniste. Pentru altii poate sa insemne o plimbare de unul singur in natura. Frecatul unei podele de piatra cu o perie, in coate si in genunchi, poate fi o meditatie - dupa cum au descoperit multi calugari. persoane din afara, care vin la manastire si vad aceasta activitate gandesc : Of, ce viata grea! Dar calugarul este profund fericit, profund impacat. El nu cauta sa renunte la frecatul podelelor, el cauta o alta podea pe care sa o frece! M-ai da-mi o podea de frecat! Mai da-mi o perie! Mai lasa-ma o ora in coate si genunchi, cu nasul la zece centimetri de dalele de piatra. Iti voi oferi cea mai curata podea pe care ai vazut-o vreodata! Iar in acest timp sufletul meu se va curata. Se va curata de orice gand cum ca fericirea are nevoie de ceva din afara lui.
A servi poate fi o forma profunda de meditatie.

Niciun comentariu: