18 ianuarie 2014

Film - The Flying Scotsman ( 2006 )

"Impossible is nothing."
Povestea emotionanta a unuia dintre cei mai mari sportivi scotieni – campionul mondial de ciclism - Graeme Obree. Filmul urmareste efortul urias al acestuia in incercarea de a deveni campion mondial. Fara a avea o bicicleta performanta – construita chiar de el din piesele unei masini de spalat – si cu toate ca suferea de stari depresive, care l-au dus pana in pragul sinuciderii, Graeme Obree a reusit sa doboare recordul Orei. De doua ori, in decursul aceluiasi an. 

Despre competitie :
Recordul orei este o proba cat se poate de simpla. Trebuie sa parcurgi o distanta cat mai mare in decurs de o ora. Aceasta are loc pe velodrom si isi are originile in primii ani ai ciclismului “Recordul orei este cel mai simplu test cu putinta pentru un ciclist. Poti vedea de ce esti cu adevarat in stare pe bicicleta” - Graeme Obree, ciclist care a doborat acest record de 2 ori, in 1993 si 1994. Primul sportiv care a stabilit Ora a fost nimeni altul decat organizatorul Turului Frantei, Henri Desgrange. 

Rivalitatea :
Desi Ora nu este o proba in care doi oameni se intrec, rivalitatea din Chris Boardman si Graeme Obree (foto stanga) a facut acest lucru aproape posibil. Acestia au doborat recordul respectiv de doua ori in mai putin de o saptamana, in 1993. Boardman, campion olimpic in proba de urmarire individuala era favoritul cert, in timp ce Obree era ilustrul necunoscut. 
Primul a venit cu toata stiinta lotului national al Marii Britanii in ajutorul sau, in timp ce al doilea a avut la indemana o dieta bazata pe paine cu marmelada si o bicicleta facuta de el, folosind piese de la masina de spalat. Masinaria lui Obree, numita “Old Faithful” (dupa geyzerul din Parcul National Yellowstone, California), era totusi una coerenta aerodinamic. 
Rulmentii masinii de spalat faceau ca axul pedalier sa fie mai ingust, ceea ce favoriza pedalatul. Graeme a doborat recordul lui Moser care rezistase 9 ani, in 1993. Si a stabilit acest record in ciuda faptului ca cu 24 de ore in urma mai incercase sa doboare Ora, dar esuase. Trebuie sa fii de acord ca iti trebuie niste vointa pentru asta. mbike.ro
Mai multe despre film
Mai multe despre viata lui Graeme Obree
Recomand cu drag! Filmul si subtitrarea le gasiti pe net, torente.
Trailer :

Niciun comentariu: