7 mai 2009

Omul potrivit

Scrisoare catre Garcia!
Cand a izbucnit razboiul intre Spania si Statele Unite, s-a poruncit ca imediat sa se stabileasca o legatura cu conducatorul celor care au pornit revolta.Garcia.., era undeva in muntii din Cuba, nimeni nu stia exact unde. Posta sau telegraful nu ajungeau la el. Presedintele McKinley trebuia sa obtina un acord de cooperare cu el si inca rapid. Ce e de facut? Atunci cineva ii spune : Este aici un tip pe nume Rowan! Daca cineva...,atunci EL...il va gasi pe Garcia! L-au adus pe Rowan, i-au dat scrisoarea sa o duca lui Garcia.
Ca acest tip..pe nume Rowan..cum a luat scrisoarea, cum a ascuns-o intr-o sticla cu vin,cum si-a cusut-o in haina deasupra inimii, cum a pornit cu o barca si peste 4 zile in miez de noapte a ajuns in Cuba, cum a ajuns in cealalta jumatate a insulei dupa 3 saptamani de mers pe jos intr-o tara inamica si mai apoi cum i-a inmanat scrisoarea lui Garcia....sunt lucruri pe care nu le detaliem acum. Esenta este..Presedintele McKinley i-a inmanat o scrisoare lui Rowan pentru Garcia. Acesta nu a intrebat Da cum voi ajunge eu la Garcia?! , ci a luat scrisoarea si a plecat.
Probabil de asta e nevoie in randul tineretului din ziua de azi..de multi Rowan, nu de mai multe carti de specializare prin scoli, tot felul de instructiuni si baliverne...au nevoie de intaritor de coloana vertebrala, care sa ii ajute in viata sa duca la bun sfarsit o misiune data, sa actioneze rapid si hotarat, sa isi canalizeze toate puterile pentru atingerea scopului lor.
In schimb,ce vezi in jurul tau?! Dezinteres total, ajutor din scarba, neatentie, munca facuta cu sila, pasivitate, apatie. Asta e norma generala in randul oamenilor.
Cum se intampla defapt?! Ii spui unui angajat,subaltern de al tau sa iti faca un mic eseu despre Correggio dintr-un lexicon ceva..."Desigur!" asta iti va spune? Jur ca nu. Mai degraba.."Sefu!? Da cine ii asta Correggio? In care lexicon sa caut? O murit tipu? Nu despre Lincoln ati vrut sa ziceti? Nu Eugen ar trebui sa se ocupe de asta? Mai exact ce vreti sa stiti? Pentru asta m-ati angajat?". Dupa ce ii raspunzi la intrebari, merge ia un coleg cu el sa il ajute si dupa o vreme vine inapoi si iti spune : "In lexicon nu exista nici un tip cu asemenea nume!"

12 comentarii:

claudia spunea...

un hitler care sa ne invete ordine si disciplina,asta ne trebuie noua.suntem un popor de barbari,cu tot ce incape in acest cuvant.

andreiraduM spunea...

@Claudia - daca simti tu nevoia de un hitler, vorbeste in numele tau. Daca te consideri ca fiind un element barbar, vorbeste.., tot in numele tau.
Fiecare percepe realitatea conform designului sau interior.
Romania nu este o tara de barbari, cum nu a fost niciodata,
Avem nevoie de oameni destoinici si interesati de tot ceea ce-nseamna poporul roman, nu de acesti mascarici ce-au reusit sa urce in varful piramidei datorita unei conjuncturi politice favorizata de interesele extrateritoriale.

claudia spunea...

@anonimule
am spus,,ne trebuie'' si ,,suntem'' adica inclusiv moi.si ca sa te impac,da,ai dreptate,suntem cel mai civilizat popor,ordonati,harnici,de-aia sunt pline stirile noastre de violatori,batai,betivi,eleve goale pe catedra,profesori injurati sau si mai bine,loviti de adolescenti,coruptie,,preoti''...hai ca am obosit.imi pare rau daca supar cu sinceritatea mea,dar am trait o perioada scurta in afara tarii si pot sa fac diferenta intre cum suntem noi,cum sunt ei si de ce suntem atat de in scarba priviti de occident.mi-ar placea sa pot spune ca europa nu ne poate ajuta dar noi putem ajuta europa.nu pot sa spun asta atata timp cat nu suntem in stare sa ne ajutam nici pe noi.o zi frumoasa sa ai!

claudia spunea...

,,mein kampf'' e o carte interzisa in tara de origine si totusi fiecare familie are un exemplar(in podul casei),iar daca memoria nu-mi joaca feste,germania are inca cel mai ridicat nivel de trai din UE.oare warum?:)
nu sunt fan hitler,a fost un monstru,caut doar calea cea mai scurta.
ce cutiuta faina,radule!

Radu spunea...

claudia,ca nu reusesc sa potrivesc cutiuta aia asa cum trebuie :|.

andreiraduM spunea...

@claudia - poate ca ar fi trebuit sa inveti a nu vorbi in numele tuturor, atata timp cat nu te-a numit macar o colectivitate mare de oameni porta voce (luand exemplu de la tarile asa zis civilizate).
Daca tu percepi realitatea inconjuratoare doar din stirile de la ora 5, poporul roman nu este vinovat.
Daca tot vrei sa faci o comparatie care sa se apropie de realitate, citeste si ziarele straine (exemplu cele din Germania, cea pe care ai luat-o drept model de educatie si viata).
Nu esti singura care a trait o perioada in afara tarii, si totusi, cum iti explici ca nu toti gandesc similar tie?
Germania a trecut prin foarte multe aspecte pe care inca nu le cunosti (de la hitler, pe care-la dmiri, trecand prin zidul construit intre cele doua, pana la decaderea economiei ei intr-un ritm aproape de sunetul luminii).
Germania e in rahat, de la o datorie externa de cativa banuti, a ajuns sa aiba o datorie externa uriasa. Industria se prabuseste precum dominoul, fermierii sunt anihilati etc.
Ori vorbesti din carti, ori vorbesti din realitate. Hotaraste-te sa fii cel putin consecventa si persuasiva.

andreiraduM spunea...

iluziile, lumea imaginara foloseste in scriituri literare, dar cand le folosesti pentru a prezenta realitatea, frizeaza ridicolul.

claudia spunea...

in sfarsit am enervat si eu pe cineva!la ora 5 nu ma uit la stiri in schimb pe badea nu-l ratez :)na,acuma ne-mpacam pamanteanule?pot sa intru si la tine pe blog?

andreiraduM spunea...

@claudia - nu m-ai enervat catusi de putin. :)
Daca nu esti spectator de stiri la ora 5, atunci de unde ai tu acea imagine de ansamblu despre romania?
Poti face ce vrei, inca avem libertatea de a opta, mai tarziu... cine stie :)

TreXeL spunea...

ba...lulu e tare dezamagita
a uitat-o 1q
puii mei
tre sa-i caut altu

Peter spunea...

Am tradus (destul de jalnic), acum vreo doi ani, tot eseul lui Hubbard: Mesaj pentru Garcia.Eu zic ca merita sa fie citit in intregime. :)

Radu spunea...

si la mine la fel cu traducerea :P. nu e chiar tot doar esenta.