28 noiembrie 2009

Stiinta spirituala vedica

O cale universala spre divinitate

Cateva informatii si un filmulet de la ezotericfest.

Filozofia Constiintei de Krsna
Krsna este Creatorul, sursa originara a tot ce exista. El creeaza, mentine si anihileaza fara greutate intreaga creatie, care include nenumarate universuri, aidoma celui in care traim. Desi Krsna este sursa creatiei materiale, El nu este o fiinta materiala, ci este personificarea eternitatii, cunoasterii si fericirii. El se afla deasupra puterii noastre de percepere, chiar deasuprea imaginatiei noastre, dar totodata este prezent in inima fiecaruia. Din timpuri imemoriabile, Krsna s-a relevat umanitatii in nenumarate forme transcendente. Krsna este forma incantatoare a Absolutului Divin si poate fi cunoscut intru totul numai de catre devotatii care ii daruiesc atma-bhakti sau devotiunea sufletului pur. Pentru cei care nu ii sunt devotati, fie ei yoghini sau mistici, Krsna ramane invaluit in mister. "Krsna este un mit" , vor spune ei, "o figura istorica, un concept impersonal, o lumina sau energie."
Veda afirma ca toate fiintele vii nu sunt nici corp nici minte, ci suflete spirituale acoperite insa de corp si de minte. Trupurile noastre trec prin schimbari radicale, de la copilarie la adolescenta, la maturitate si apoi la batranete. Totusi dincolo de aceste schimbari ale trupului si ale mintii ramane un simt al sinelui care nu poate fi tagaduit. Este experineta "eu sunt". Evident, noi suntem altceva decat trupul sau mintea. Acest ceva este sinele nostru real, sufletul. Ce se intampla cu noi, cu sufletul, dupa moarte? Bhagavad-Gita ne spune ca asa precum sufletul trece prin diferite trupuri de la nastere pana la batranete, tot asa el primeste un alt corp dupa moarte. Urmatoarea nastere va fi determinata de starea de constiinta pe care respectiva persoana a dezvoltat-o in decursul vietii. Astfel, puten obtine un nou corp uman, suprauman, sau putem regresa inspre forme inferioare, cum sunt animalele sau plantele.
Dar nu este obligatoriu ca acest ciclu dureros al reincarnarii sau al repetarii nasterii, batranetii, bolii si mortii sa fie fara sfarsit. In Bhagvad-Gita, Krsna spune ca cei care il adora din toata inima, ajungand sa se gandeasca la El fara incetare, nu se vor mai naste in lumea materiala. Ei vor pasi pe taramul transcedental al constiintei de Krsna care este dicolo de timp si spatiu, mai presus de ciclurile cosmice ale creatiei si distrugerii lumii materiale.

Maha-Mantra Hare Krsna
Vibratia trascedentala generata prin cuvintele Hare Krsna, Hare Krsna, Krsna Krsna, Hare Hare, Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare este o metoda eficienta de trezire a constiintei de Krsna. Constiinta de Krsna nu este o manipulare artificiala a mintii, ci este energia originala a entitatii vii, acum poluata de atmosfera materiala. Cand auzim vibratia transcedentala, constiinta de Krsna este revitalizata.
Experimentand practic procesul prin rostirea sau cantarea maha mantrei, o persoana poate percepe imediat un extaz trascedental venind din lumea spirituala.
Vibratia mantrei depaseste stadiul simturilor, al mintii si inteligentei, actionand direct asupra constiintei noastre.

Pentru mai multe informatii vizitati http://www.krishna.ro/ , Centrul Hare Khrisna Oradea
Concertul de muzica traditionala vedica, de la ezotericfest a fost de exceptie, din pacate calitatea sunetului la inregistrare lasa de dorit.
Filmuletul :


Niciun comentariu: